Велики камени мост

Текст на руском можете прочитати овде:

Большой Каменный мост

 

Текст на енглеском можете прочитати овде:

Big Stone Bridge

 

Велики камени мостБольшой Каменный мост ) – jедан jе од многоброjних мостова преко реке Москве и ово је практично трећа верзија чувеног каменог моста на овој локацији.

Велики камени мост (око 1800.), слика Ф. Алексејева.

То jе заправо челични лучни мост који се протеже преко реке Москвe, на западном крају московског Кремља. Постојећи мост довршио је 1938. године инжењер Николај Калмиков.

Обjекат културне баштине од регионалног значаја. Локација: град Москва, Руска Федерациjа.

Обjекти и предмети културне баштине народа Руске Федерације – некретнине и други предмети са историјски повезаним са њима територијама; затим, уметничке слике, занатске скулптуре, предмети науке и технике, и генерално – сви други предмети материјалне културе који су настали као резултат поjединих историјских догађаја (који су вредни са становишта: историје, археологије, архитектуре, урбанизма, уметности, науке и технологије, естетике, етнологије или антропологије). Све су то обележја појединих епоха и цивилизација, истински сведоци о настанку и развоју друштвене културе.

Мост Свих светих (с краја 17. века); аутор: И. Васнецов.

Другу верзију каменог моста саградио је 1859. године пуковник Таненберг. Нови мост је имао три челична лука (распона: 36 + 40 + 36 метара) са ослонцима на каменим стубовима (слично постојећем Новоспаском и Бородином мосту).

Главни недостатак (у поређењу са овим каснијим мостовима) био је тај што Камени мост није омогућио довољно удобне и довољно безбедне услове за кретање по приобалним саобраћајницама (наиме, ради се о томе што се приобални саобраћај одвиjао на истом нивоу као и саобраћај на мосту; дакле, друмови су се пресецали у истоj хоризонталноj равни).

Ова „концепциjска грешка“ у проjекту постала је основни проблем још пре појаве аутомобила и зато је Други камени мост срушен 1930-их (док претходно поменути Новоспаски мост и даље стоји на свом месту).

Друга верзија каменог моста (мост je саграђен 1859, а срушен негде око 1930-е).

Прекат Калмикова је завршен у периоду од 1935-1938 године, на месту које је два блока ближе Кремљу од претходних мостова.

Главни лучни распон је широк 105 метара и висок 8,4 метра. Укупно 6 паралелних „кутијастих“ челичних лукова носе „проходну“ деоницу моста, ширине 40 метара. Главни лук се ослања на подводним темељима.

Приобални саобраћај омогућавају два мања лука подједнаке дужине (по 42,5 метара сваки од њих). Постоји 8 трака за редован саобраћај и jедна разводна трака. Укупна дужина моста (укључујући прилазне деонице) износи 487 метара.

Главни распон моста: 105 (м). Укупна дужина: 487 (м). Ширина моста: 40 (м).

Фото галериjа:

Добродошли у чудесни свет Сибирског Сокола:

www.siberianfalcon.com

Балканска душа у срцу Сибира!

https://www.youtube.com/watch?v=anmOZrAUldU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *