Други део приче можете прочитати овде:

СОНАНТИ (Други део: ЕКСПЕРИМЕНТ)

 

Узео jе креду и на табли написао следећу реченицу:

,,Ветар њише мирисне нежне љупке латице јапанске руже.”

Затим се наставник Душан окренуо ка нама и коначно ,,открио све карте“:

  • Примећујете да сам намерно означио прво слово у свакоj од ових неколико речи, из којих је састављена наша наизглед ,,небулозна“ реченица. Ако пребројите колико има речи у овој реченици, схватићете да их има укупно 8. Дакле, прва слова сваког од ових ,,сегмената” наше необичне реченице – управо то су наши сонанти.
  • И сада у вашим очима jа видим питање – зашто сам ово написао? Логично jе да помислите како jе далеко лакше запамтити 8 слова, него jедну целу реценицу састављену из 8 речи. Међутим, то није тако. Напротив – сасвим jе супротно. Уколико желите да ми поверујете, урадите следеће – већ сада поновите неколико пута ову реченицу ,,у себи”, видећете да је то сасвим лако. Па онда рецимо увече, пред спавање, поновите још пар пута ту исту реченицу – тек онако, као шалу, као игру.

  • Сутрадан, када се пробудите – ви ћете знати ту реченицу и моћи ћете са лакоћом да је поновите. И не само сутрадан, него и следећи дан, и сваки наредни дан. Та реченица ће вам се урезати у меморију за сва времена. Знаћете је и онда када будете одговарали за највишу оцену, али знаћете је практично заувек – за читав живот.

Застао jе мало наставник Душан, тек толико да направи ,,драмску паузу“ и дође до ваздуха, али и да погледом прелети преко лица свих нас који смо помно слушали његово излагање. Потом jе лагано наставио даље (у стилу ,,пробошћу те на краjу баладе“) и елегантно нам задао ,,завршни ударац“:

  • Знам да то звучи некако невероватно и немогуће, али уколико заиста желите да то проверите  – послушајте ме и видећете праву магију. Да бисте заиста видели прави резултат таквог експеримента, мораћете да будете прилично стрпљиви и да сачекате да прође довољно година, како бисте могли да кажете себи: ,,Hаставник Душан ме није преварио! Напротив, био је потпуно у праву – овај «механизам» успешно функционише!”

 

Наставак приче можете прочитати овде:

СОНАНТИ (Четврти део: Механизам. Краj приче)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *