Московски метро

Текст на руском:

Московский метрополитен

Tекст на енглеском:

Moscow Metro

 

Московски метро (на руском: Московский метрополитен) је железнички јавни саобраћај који није улични (углавном je подземни) на електрични погон, лоциран у Москви и делимично у Московској области.

Просечан дневни проток путника у 2018. години износио је 6,668 милиона људи, а максимални дневни проток путника забележен jе 26. децембра 2014. – 9,715 милиона. Укупни удео подземне железнице у превозу путника међу свим московским предузећима за превоз путника је 48%.

Московски метро је историјски први и највећи метро бившег СССР-а и Русије.

Московски метро отворен је за путнике свакодневно од 5:30 ујутру до 1:00 после поноћи. Мрежа мобилне телефониjе покрива већину московских метро станица. Услуге коришћења бежичног интернета обезбеђене су такође на скоро свим линијама метроа.

Московски метро је шести у свету по интензитету коришћења (након следећих подземних железница: Пекинг, Токио, Шангај, Сеул и Гуанчжоу), четврти на свету и први у Европи – по дужини коришћених линија.

Лого метроа у систему брендирања московског транспорта.

***

Метро („железничка пруга престонице“) је градска железница која није улична, а има сопствене габарите, инжењерски је одвојена од било ког другог саобраћајног и пешачког саобраћаја и намењена је путничком саобраћају.

Савремена карта за ограничен број путовања у подземној железници.

Таква „градска железница“ може бити подземна (у тунелима) и надземна (на површини земље или на надвожњацима). У општем случају, метро је било који систем градског превоза путника са редовним возовима који саобраћају дуж његових саобраћајних линија.

Први у свету – лондонски метро. Станица Ланкастер-капиjа, отворена године 1900.

Највеће подземне железнице на свету:
А / према броју станица и транспортних линиjа – Њујорк (472 станице, 36 линиjа);
Б / према дужини транспортних линија – Пекинг (690,5 км) и Шангај (676 км);
Ц / према годишњем протоку путника – Пекинг и Токио;
Д / према дневном протоку путника – Пекинг и Москва.

Земље у којима постоји подземна железница: актуелна подземна железница (зелена боjа); подземна железница у изградњи (жута боjа).

***

Експлоатациjу московског метроа (симболично названог по имену великог лидера комуниста у бившем СССРВладимира Иљича Лењина) обавља државно предузеће „Московски метро“ (на руском: ГУП «Московский метрополитен»).

Интензитет путничког саобраћај московског метроа један је од највиших на свету и по броју превезених путника (на годишњем нивоу) уступа само Пекингу, Токију, Шангају, Сеулу и Гуанчжоу.
Станица Маjаковскаjа (на руском: «Маяковская»).

Московски метро састоји се од 14 линија укупне дужине 408,1 километара (урачунато у условима двосмерног саобраћаја).

Станица Смоленскаjа (на руском: «Смоленская»).

У саставу московског метроа тренутно су активне и оперативне укупно 233 станице; jeдна jе привремено искључена из саобраћаја и још 4 станице се налазе у фази реконструкције.

Станица Пословни центар (на руском: «Деловой Центр»).

48 објеката је признато објектима културне баштине, а више од 40 су архитектонски споменици културе.

Станица Парк победе (на руском: «Парк Победы»).

До 2023. године (према плановима московске владе) требало би да буде изграђено још 27 нових станица и 67 километара нових линија.

Цена превоза плаћа се бесконтактним картама. Пролаз и улазак на станицу контролисан је аутоматским улазним рампама. Цена једне вожње (од фебруара 2020. године) износи 57 рубаља.
Станица Киевскаjа (на руском: «Киевская»).
Возови у подземној железници су редовни (строго према возном реду). Метро се одликује великом брзином кретања возова (до 80 km/h) и великим капацитетом превоза путника (до 60 хиљада путника на сат у једном правцу).
Москва 2020. Московски метро. Путуjте на крилима Сибирског Сокола!

Добродошли у чудесни свет Cибирског Cокола:

www.siberianfalcon.com

Балканска душа у срцу Сибира!

https://www.youtube.com/watch?v=LAxSoVpEMOA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *