Наставак №6:

Пеjзажи Ивана Шишкина

Текст на руском:

Третьяковская галерея. Часть №7: Мастер портрета и пейзажа – Константин Сомов

Текст на енглеском:

Tretyakov Gallery. Part №7: Master of portrait and landscape – Konstantin Somov

 

Константин Андреjевич Сомов – на руском: Константин Андреевич Сомов (1869-1939) – руски сликар и графичар, мајстор портрета и пејзажа, илустратор, један од оснивача друштва „Свет уметности“ и истоименог часописа. Академик Царске академије уметности.

Аутопортрет (1898). Константин Сомов је рођен у Санкт Петербургу, у породици која је волела и разумела уметност. Отац будућег уметника, А. И. Сомов је дуго времена обављао функцију кустоса чувеног музеjа Ермитаж. Мајка је била врстан музичар (специjалност – клавир) и усадила је својој деци љубав према музици, сликању и позоришту. Године 1889. Сомов је уписао Академију уметности, где је студирао у радионици И. Репина. Након што је добровољно напустио Академију 1897. године, провео је две креативне зиме у Паризу, посвећен самосталном стваралачком раду. Вративши се 1899. године у своју домовину, Сомов се настанио у Санкт Петербургу.

Породична кућа Сомових била је украшена уметничким сликама, увече су редовно свирали клавир и ишли у позориште. Сомов је првих пет година свог стваралачког развоjа (период у коме jе млади уметник „тражио себе“) провео наjпре у гимназији Карла Мaја у Санкт Петербургу, а потом на Академији уметности Санкт Петербурга. Све укупно, Сомов је тамо студирао скоро девет година, а последње три – у радионици Иље Репина.

Слика Константина Сомова – „Руски пасторал“ (1922.) – продата је 29. новембра 2006. године на аукцији у Лондону за рекордни износ од 2 милиона 400 хиљада фунти. Пре тога, ниједна слика руског уметника није оцењена тако високо.

1894. године одржана је његова прва колективна изложба, а након што је дипломирао у Санкт Петербургу, уметник се преселио у Париз. Проводи две године на Академији Колароси, међу познатим студентима (Модиљани, Вебер, Муха). 1899. Сомов се вратио у Санкт Петербург.

Рекорд у вредности слике руских уметника срушен је на аукцији у Лондону, у јуну 2007. Слика Константина Сомова – „Дуга“ продата је за 3.716 милиона фунти (више од 7.327 милиона долара)! Почетна цена слике била jе 400 хиљада фунти (око 800 хиљада долара).

Прва самостална изложба у његовом родном граду одржана jе 1903. године; исте године, 95 радова Сомова приказано је у Хамбургу и Берлину. Очигледно због тога, његова популарност је значаjно порасла у целоj Европи. Нешто касније, Сомов је постао једини од свих светских уметника о коме је (управо у Немачкој) jош за живота објављена – монографија.

„Дама у плавом“ („Портрет Е. М. Мартиновoj“) – ремек-дело сликара К. А. Сомова. У лику „мистериозне даме“, уметник је на слици овековечио своју бившу колегиницу са Академије уметности – Елизабету Михајловну Мартинову (1868–1905). Насликана је са прекидима (у вези са болешћу модела) у периоду 1897-1900. Слика је завршена 1900. године и први пут је изложена под називом „Портрет“. Потом је уметник почео да је назива „Портрет даме у плавој хаљини“, док је у музејској традицији фиксиран нешто краћи назив – „Портрет даме у плавом“. Сада се слика налази у Државноj галерији Третjаковског, у Москви.

Сомов је стекао велику славу (не само у Русији, него и у Европи) излажући своје радове на великим светским изложбама: „Свет уметности“, „Савез руских уметника“, на самосталној изложби у Санкт Петербургу (1903), берлинској „Сецесији“ и париском „Јесењем салону“ (1906).

Портрет С. В. Рахмањинова, 1925.

Након октобарске револуције, као и многи други уметници, Сомов је имао свакодневних потешкоћа (јер није имао наруџбе за рад). Децембра 1923. уметник је, као овлашћена особа из Петрограда, заједно са Руском изложбом отпутовао у Сједињене Америчке Државе. Сомов се после тога никада више није вратио у своју домовину, заувек је остао у иностранству (понаjвише у Француској). Последњих година свог живота Сомов је био тешко болестан. Умро је у Паризу 5. маја 1939. године.

Уметничка дела Константина Сомова:

Портрет Е. П. Носовoj, 1911.
Портрет оца: А. И. Сомов, 1897.
Пејзаж са дугом
„Отворена врата у башту“
„Исмејани пољубац“ (1908).

Наставак №8:

Пеjзажи Левитана

Државна галерија Третјаковског у Москви. Велемаjстор портретa и пеjзажa – Константин Сомов. Путуjте на крилима Сибирског Сокола!

Добродошли у чудесни свет Сибирског Сокола:

www.siberianfalcon.com

Балканска душа у срцу Сибира!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *